Lars Wallin på Waldermarsudde
Idag har jag varit på Lars Wallins utställning på Prins Eugens Waldemarsudde. Tyvärr rådde fotoförbud i utställningen. Jag ska dock försöka ge dig en upplevelse av mitt besök.

Det var mitt första besök någonsin på Prins Eugens Waldemarsudde. Man kommer till en normal byggnad som ser ut som vilken museeum som helst. Under jord leds sedan besökaren vidare till det ordinarie huset där prinsen en gång bodde. Huset ligger vackert vid vattnet och den som bott och strövat i dessa områden har nog haft lite extra livskvalité. Många drömmer om att bo vid vattnet. Det är en viss känsla.

I huset fanns utställningen på tre olika plan. Vi kan se att Lars Wallin varit produktiv genom sina 20 år som designer. I varje rum fanns en guidebok där du kunde få information om vem som burit en dräkt och till vilket syfte. En del dräkter var beställda av "vanliga" personer (dvs ej kändisar, men ändå någon som har råd). En del klänningar skulle du nog känna igen, några bars av Petra Mede på Melodifestivalen. Det fanns även andra kändisar där, men mest tjejer eller män i glittrigt.

Jag blev väldigt förtjust i de vackra 1700-talskläderna som han hade skapat inför Gustav III föreställningen på Operan. Den föreställningen hade varit utsåld och de var bara de som prenumererade som hade haft möjlighet att se dem. Nu talas det om att det ska sättas upp en ny föreställning igen med alla dessa enormt vackra plagg.

Plaggen i teaterföreställningen symboliserar de färger och material som kungligheterna och kungen hade i olika tider av Sveriges historia. När Sverige blomstrade så hade de guld. Sedan när det var lite sämre tider i Sverige så blev materialen också mer sparsmakade. I verkligheten var då kläderna blå-röda, men Lars Wallin hade gjort konststycket att välja svart-rött. Antagligen för att blått ändå inte syns så bra på scenen. I slutet av av teatern bär alla vitt och det är mest valt för att den röda blodfläcken syns väl på scenen. Kläderna är enormt detaljrika och inte som andra teaterkostymer. Många teaterkostymer är inte alltid fållade och man har använt enkla metoder för att skapa en illusion av en välskräddad klänning eller manlig dräkt. Men dessa såg ut som riktigt ordentligt sydda plagg. De hade säkert kunnat bäras upp av någon moderiktig på 1700-talet. Nuförtiden sys de dock inte alltid för hand. Men jag tror nog mycket i dessa plagg var sytt för hand. Det går inte att få till den detaljrikedomen utan handkraft.

Det fanns scenkläder, bröllopsklänningar, cirkusdräkter, glamourföreställningar och annat i ensemblen som visades upp. Provdockorna i utställningen hade storlek 36, något jag vet att många av de som burit plaggen inte har haft. Guiden berättade att Lars Wallin anpassat plaggen genom att nåla om dem för provdockorna.

Bland brudklänningarna fanns en mycket modig klänning, den visade i princip hela benen framtill på bruden. Jag antar hon hade vackra ben som hon gärna ville visa upp. Emma Anderssons spetsklänning fanns också där. Den var väldigt amerikansk och prålig, men väldigt fin.

Det fanns en del klänningar som var modiga och andra som var mer "vanliga". Det fanns långa, korta och mittemellan. Det fanns klänningar i alla färger och alla möjliga mönster.

En kollektion som jag gillade speciellt var när Lars Wallin fullföljt en dröm och tillverkat klänningar av Josef Frank-tyger. De var som små skulpturer. Jättefint. Tänk er Josef Franks färggranna skrikiga tyger och en klänning med ett statement. En var vit, grå och blå i färgerna och hade en enormt vackra stela volanger som slingrade sig längs med benen på bäraren. Den var inte allt för olik den modiga brudklänningen med släp som visade benen.

En del tekniker och dekor återkom, ex hade en burits av Lena Philipson. Den klänningen var orange och slutade vid knät och var klockad i femtiotalsstil. Den klänningens dekor återfanns i en annan längre och röd klänning för ett annat event. Även tygerna skiljde sig åt.

Jag hoppas du som är intresserad av mode får chans att besöka utställningen som pågår några få veckor till. Det är helt klart värt det. Och för den som vill ha ett minne - så finns en bok med vackra bilder för 395 kr att köpa i museebutiken.
 
Image: Pixabay.com