Homestylist

Att inreda efter Feng Shui

Feng shui är en tusentals år gammal kunskap från Asien. Den handlar om hur vi bosätter oss i samklang med naturen, dess omgivningar och materialen vi väljer. Det handlar också om förhållningssättet till balans mellan liv och natur. Jag har gått en kurs i ämnet. Innan dess hade jag bara läst en bok om det. Jag äger några böcker, men har ännu inte haft prioriteringen att läsa dessa. 

Jag insåg när jag, efter kursen gått hem att mina rum är rätt så bra inredda, däremot är det värre med väderstrecken för hur jag valt att placera sköldpaddan, fågel Fenix och de andra djuren som ingår i Feng Shui-läran. Fågel Fenix är en yang i många fall, men ibland kan yin bli yang och vice versa. Allt beror på platsen och kontexten. Det är inte lätt att bara säga att det här är fel och det här är rätt. 

Men har man problem där man bor idag, då kan det vara så att du har placerat sängen, soffan eller köksbordet fel i förhållandet till ditt hus placering. Det går att kompensera och få bättre balans även om huset är felplacerat enligt Feng Shui. 

Själv inser jag att så som jag borde placera min säng fungerar inte för de möbler jag vill ha. Vidare fungerar inte placeringen av soffan på den väggen som vore rätt, eftersom chi kommer in igenom en dörr rakt in i soffan om jag placerar den där sköldpaddan är. Vi bygger helt enkelt inte alltid husen enligt Feng shui-visdomen här i väst. Sedan ska vi ju inte slaviskt följa allt, då väder, sol och vind är olika över vår planet. I vissa länder, som exempelvis Indien är det ju helt enkelt inte lämpligt att vi placerar vardagsrummet i gassande solsken, eller hur? Vem skulle vilja vara i det vardagsrummet i hettan? Ja, ni förstår, Feng shui har många "önskeparametrar" och sedan måste dessa anpassas till sin kontext. Läran är flera tusentals år av kunskap och har byggts upp genom kunskap och erfarenhet. Det är ingen hokus pokus och mycket av det känns besläktat med konstvetenskap, historia, fysik, kemi och andra vetenskapliga ämnen. Jag hittade även trådar knutna till mitt specialistområde som är högst vetenskapligt. Det var intressant att se att kunskapen för hur vi kan bo bra funnits i flera tusentals år, men det visste jag redan innan. Intuitivt valde bönderna för flera hundra år sedan de bästa boplatserna för sina boningshus. Fönstersmygarna var snedvridna för att maximera in ljuset i sekelskiftesbostäderna osv. Det finns så många smarta lösningar i våra gamla hus, lösningar som moderna arkitekter verkar glömt bort eller medvetet ignorera. 

Jag tror det skulle vara en enorm vinning om vi började titta på lärorna i världen när vi bygger våra nya hus. Moderna arkitekter har mycket att lära av hälsa och vigör från år av kunskap. Jag tycker många nya områden är tråkiga och bostäderna likaså. Bostäderna som byggs skulle behöva lite uråldrig kunskap om hur vi skapar bostäder med glädje, hälsa och vigör. 

 
Image source /bildkälla: Pixabay.com