Homestylist

Jul nalkas
Christmas tree decor. Copyright of this image belongs to homestylisten.wordpress.com

Christmas tree decor. Copyright of this image belongs to homestylisten.wordpress.com.

Snart är första advent här och själv plockar jag gärna fram julpyntet till första advent. Vissa andra håller hårt på traditionen och plockar fram julgranen dagen innan jul, vilket jag tycker känns helt fel. Så i vårt hem har vi olika åsikter på detta plan. Min partner vill ha julgranen dagen innan jul, medan jag vill ha den redan första advent. Nu blir det en kompromiss och den kanske kommer upp i mitten av December. Jag tycker dock det är trevligt att plocka fram allt första advent, särskilt nu när det blir mörkare för var dag. Nu för tiden kan vi köpa energisnålare led-lampor för adventsljusstakar. För de som är rädda för elden så säljer företagen ledljus som förhoppningsvis är säkrare. Vilket alternativ som är miljövänligast vet jag inte. Kanske har någon ingenjör listat ut det?

Jag återanvänder julpynt och julgran år efter år, men med husdjur så händer lätt en och annan olycka. Katter har en tendens att vilja leka Piff och Puff, vilket julgranen inte alltid tål, vilket har resulterat i en och annan vältolycka. Då är det bara att komplettera. Det går också bra att tillverka sitt eget julgranspynt. Med fördel kan miljövänligt, återanvänt papper brukas för att skapa traditionella hjärtan, änglar och annat som fantasin föreslår. Nu för tiden så kan vi ha vad vi vill i våra julgranen och bara fantasin och kreativiteten sätter begränsningarna.

Jultider är utmärkta tillfällen för familjer och vänner att umgås och skapa tillsammans. Varför inte bjuda in vännerna på julpysselsafton? En anledning att träffas och ha trevligt? Eller för den som vågar lite mer kanske kan bjuda grannarna i huset? För de som har gemensamhetslokal så är det ju enkelt ordnat med en lapp i entrén eller i brevlådorna.

Även på äldreboenden förekommer julpyssel och det är bra för dementa som behöver minnesstödjande aktiviteter som följer årstiderna. Maten kan också följa årstiderna, om inte annat så på julafton.

Många är julborden som startar nu i slutet av november och även dessa inbjuder till gemenskap och fina dukningar, om inte hemma så väl på en trevlig restaurang i kanske släkt, vänner eller kollegornas sällskap. Med detta önskar jag er alla en underbar juleväntan. Hoppas ni får uppleva både julstämning, omtanke och allt annat som hör julen till.