Att åldras

Alla åldras vi för varje minut vi lever. Med åren samlar vi på oss erfarenheter och meriter. Kanske läser du fler och fler kurser, gör fler och fler saker som du kan för ditt minne? För de som samlar erfarenheter kan det vara trevligt att dokumentera dessa erfarenheter. Med dokumentationen följer för en oordningsamme ett kaos. För den ordningsamma kan snabbt ordningen förvandlas till ett kaos i och med att biblioteket växer.

Kanske räckte det i början av ditt vuxenliv med en pärm för alla dina erfarenheter, så som jobb och studier. Kanske har du nu vid 40 fått fler erfarenheter, utbildningar och livserfarenhet och kanske har du nu vuxit ur din pärm? När du upptäcker att pärmarna sväller, eller lådan du lagt allt i inte längre går att stänga, ja då kanske det är dags att dela upp erfarenheterna. Kanske delar du upp kurserna i en pärm och arbetslivserfarenheterna i en pärm?

När du valt din uppdelning kan ytterligare uppdelning ske. Du kan exempelvis katalogisera efter år och datum, men även efter ämnestyp. Kanske hamnar alla dina erfarenheter inom ett visst område under en flik eller i en helt egen låda? Och alla andra erfarenheter under en annan flik eller låda?

Det kan vara bra att sortera sina erfarenheter. Då blir det lätt att "plocka fram dem" när du kanske ska söka en kurs, en utbildning eller varför inte ett nytt jobb? Ju mer sorterat desto lättare kan du se all den kunskap som du samlat på dig genom åren?

Om du nu inte har "diplom", "betyg", "intyg" osv från dina erfarenheter så kanske du har dokumenterat i bilder? Det fungerar också. Kanske kan du då exempelvis skapa tema-böcker med dina olika erfarenheter. I dessa kan du skriva dina anteckningar och behålla dina bilder, kanske tecknade, kanske fotograferade. På så vis har du dokumenterat även de erfarenheterna. Kanske är det en ideell organisation du arbetat för? Varför inte dokumentera dina erfarenheter i den ideella organisationen? Vem vet, en dag kanske just den erfarenheten är jätteviktig och kanske får du möjlighet till en ny erfarenhet i framtiden just tack vare den erfarenheten. Eller kanske skrivs en historiebok i framtiden pga dina erfarenheter finns dokumenterade?

Det är som sagt lättare att visa på nyttan av allt du gjort i livet om du dokumenterar dina erfarenheter. Och att sedan sortera dem gör dem lättillgängliga och det blir lättare för dig att plocka fram "bevisen" för dessa erfarenheter när du väl behöver dem.

Så, när sorterade du dina erfarenheter sist?

Bildkälla: Pixabay.com
 

Copyright of film, art, photo and poem(text) belongs to Homestylist, homestylist.blogg.se (homestylisten.wordpress.com). You have no rights to copy, quote parts och complete poem, art, film or photo. You are free to watch and read here on my chosen media. You are free to link to this website. Thanks.SE- and EU-law is applicable when you enter this site.

Upphovsrätten för film, bild, foto och dikt(text) tillhör Homestylist, homestylist.blogg.se (homestylisten.wordpress.com). Du har inga rättigheter att kopiera bilder, text, dikt, film eller annat innehåll på min sida. Du får fritt titta på mina valda medier och du får fritt länka till dina hemsida. Tack på förhand. På denna site gäller Svenska lag och EU-lag, oavsett var du befinner dig.